Logo diadema

HOE WORDEN ZE GEMAAKT? WAT BEPAALD DE KWALITEIT? WAT BEPAALD DE PRIJS? WELKE ZIJN GESCHIKT VOOR MIJ?

Matom werkt met een 5 verschillende kwaliteit niveaus voor zijn zaagbladen.

Deze kwaliteit wordt door ons aangegeven met de cijfers 1,2,3,4 en 5

diamant top 5.png Basis: staat voor basis kwaliteit en zijn geschikt voor minder intensieve gebruikers
diamant top 4.png Standaard: staat voor gemiddelde kwaliteit met een optimaal rendement
diamant top 3.png Goed: staat voor een goede kwaliteit en een optimale prijs kwaliteit verhouding
diamant top 2.png Uitstekend: staat voor een uitstekende kwaliteit en zijn geschikt voor intensief gebruik
diamant top 1.png Top: staat voor topklasse met het hoogste rendement.

kwaliteiten

Wij proberen u op een eenvoudige wijze uitleg te geven hoe een diamantzaagblad wordt gemaakt en waar u op moet letten bij aanschaf van een zaagblad en het gebruik ervan.Waarom zijn er zoveel verschillende soorten en prijzen en wat zijn de verschillen?

kern.png Een diamantzaagblad bestaat uit een metalen lichaam (kern) met daaraan bevestigt diamantsegmenten. 

Een diamantzaagblad bestaat uit een metalen lichaam (kern) met daaraan bevestigt diamantsegmenten. In het lichaam zit een gat (asgat) aangepast aan de machine waarop het zaagblad wordt gebruikt. Het “lichaam” wordt vervaardigd uit hoog-waardig gehard staal. Dit moet gehard staal zijn i.v.m. de trekvastheid, spanning en slijtage die ontstaat tijdens het gebruik. Een goedkoop lichaam is vaak dun en van mindere kwaliteit staal en gaat meestal, als deze warm wordt tijdens werkzaamheden, uitzetten en daardoor slingeren. Dit geeft een onveilig gevoel bij de gebruiker. Er zijn lichamen die voorzien zijn van meerdere gaten of sleuven. Deze structuur kan zorgen voor een betere koeling en minder lawaai doordat de spanning uit een zaagblad is gehaald. Bij tegelbladen vinden we tegenwoordig steeds dunnere lichamen. Deze dunnere lichamen creëren minder weerstand waardoor men sneller kan zagen. Daarnaast zorgt een dunner diamantzaagblad voor een betere afwerking maar ook minder zaagstof. Er zijn ook geluidsarme zaagbladen. Meestal is bij dit type bladen het lichaam opgebouwd uit meerdere lagen.

Het segment van een diamantzaagblad bestaat in principe uit twee materialen namelijk diamanten en een binding materiaal.  segment.png 

Er zijn twee soorten diamanten: natuurlijke diamant en synthetische diamant. Natuurlijke diamant (wordt gewonnen in de natuur) wordt in diamantzaagbladen eigenlijk nooit gebruikt. Deze is erg kostbaar en schaars. Synthetische diamant is diamant die wordt gemaakt door specialistische diamant fabrikanten. Eigenlijk wordt synthetische diamant op de zelfde manier gemaakt als natuurlijke diamant namelijk door het samenpersen van (kool) stoffen onder extreem hoge druk. Voordeel van zelf produceren is dat we diamanten kunnen maken en selecteren op grootte, zuiverheid en perfectie van vorm. De soort, grootte, hoeveelheid en kwaliteit van de diamant bepalen mede de prijs van een zaagblad. Dit uiteraard altijd in combinatie met het rendement en de kwaliteit. De diamant bepaald in principe niet voor materiaal een diamantzaagblad geschikt is. Hiervoor is van groot belang het tweede bestanddeel van een diamantsegment: het bindingsmateriaal.

diamant.png   Er zijn twee soorten diamanten: natuurlijke diamant en synthetische diamant. 

Het bindingsmateriaal is een metaallegering (poeder) welke kan bestaan uit diverse metaal soorten zoals brons, ijzer, staal, titanium, kobalt etc. De samenstelling van het bindingsmateriaal wordt afgestemd op het te zagen materiaal. Het bindingsmateriaal vormt sam en met de diamanten een segment. Een harde binding bestaat vooral uit hardere metaal soorten (zoals titanium, kobalt). Deze gebruikt u vooral bij het zaagwerk van zachte, schurende materialen(abrasieve materialen) zoals zachte steensoorten, kalkzandsteen, ytong, asfalt etc. Een zachte binding bestaat vooral uit zachtere materialen (zoals brons). Deze gebruikt men vooral bij het zaagwerk in harde materialen zoals beton, graniet, grindtegels etc. Dus hoe harder het materiaal wat u zaagt hoe zachter het bindingsmateriaal van het segment en hoe zachter het materiaal wat u zaagt hoe harder het bindingsmateriaal moet zijn.

Het bindingsmateriaal is een metaallegering (poeder) welke kan bestaan uit diverse metaal soorten zoals brons, ijzer, staal, titanium, kobalt etc.   binding.png

Het meest gekochte zaagblad in de bouw is een universeel zaagblad. Deze heeft dus een binding die zowel harde als zachte metaalsoorten bevat. Dit blad is geschikt voor het zagen van allerlei materialen (wel bij voorkeur wisselend gezaagd. Dus niet alleen maar beton zagen). Het beste resultaat heeft men dus door gebruik te maken van een zaagblad welke is gemaakt voor het te zagen materiaal. Betonzaagblad voor beton (en andere harde materiaalsoorten), abrasiefzaagblad voor zachte materialen zoals Ytong, asfalt etc. Nadat er een selectie is gemaakt van de diamant en het bindings middel worden deze gemengd. Dit mengsel (metaalpoeder met daartussen allemaal diamanten) gaat in een mal in de vorm van het te maken segment. De mal wordt verhit met als gevolg dat de metaalpoeders smelten. Als geheel weer afkoelt is het eindresultaat een “blokje metaal” met daarin diamanten. Het segment is in de basis nu klaar.

Nu moeten deze segmenten nog aan het lichaam worden bevestigd. Ook hier zijn een aantal mogelijkheden:

1. Soldeertechniek: het segment wordt door de zilver soldeertechniek aangebracht op het stalen lichaam (gesegmenteerd).

laser.png   2. Lasertechniek: met laser lassen wordt het segment “versmolten” met het stalen lichaam (laser gelast).

2. Lasertechniek: met laser lassen wordt het segment “versmolten” met het stalen lichaam (laser gelast).

Laser lassen is in principe sterker als solderen echter het zilversoldeersel dat men tegenwoordig gebruikt kan ook zeer hoge hitte weerstaan. Daarom geven wij 100% garantie op “tandbreuk”. Dus breekt een segment van een diamantzaagblad dan ontvangt u van ons een nieuw zaagblad De segmenten die men bevestigt aan een diamantzaagblad verschillen sterk van vorm.

turbo.png tegels.png zwart.png

Er zijn gekartelde segmenten, gladde segmenten, turbo segmenten, volle rand segmenten. Normale gladde segmenten zitten bevestigt aan een stalen lichaam waarbij er tussen deze segmenten ruimte zit. Deze ruimte zorgt voor de afvoer van het zaagstof. Als we deze segmenten gekarteld maken (turbo segmenten), kunnen we sneller zagen doordat we meer stof afvoeren. Als we deze turbosegmenten aan elkaar koppelen (een volle rand met kartels) dan hebben we het over turbobladen. Deze zagen mooier als gesegmenteerde bladen doordat ze minder “hakken” en worden gebruikt voor bijvoorbeeld het zagen van dakpannen, graniet, tegels etc. Moet de zaagsnede nog mooier worden (bij voorbeeld het zagen van keramische tegels) dan gebruiken we bladen met een volle rand zonder karteling). Voordeel is een super mooie zaagsnede, nadeel het gaat iets minder snel en deze bladen zijn maar tot 125mm doorsnede droog te gebruiken. Grotere maten (150mm,180mm etc.) moeten altijd met water worden gebruikt anders verbranden ze! Als er op een diamantzaagblad staat “ nat zagen ”, dan absoluut niet “ droog zagen “. Voor alle diamantzaagbladen geldt “nat zagen is altijd beter”. Nat zagen zorgt voor een betere afvoer van de zaagstof en koeling van het zaagblad. Ook voor diamantzagen geldt “hitte betekent extra slijtage”.

Wij hopen dat bovenstaande informatie ook de volgende problemen die kunnen ontstaan met diamantzaagbladen duidelijk maakt:

1. Een nieuw (of enige tijd gebruikt zaagblad) zaagt niet snel (heeft voor-heen veel sneller gezaagd) of zaagt helemaal niet (het zaagblad stuitert op het te zagen materiaal). Dit kan twee oorzaken hebben: 1. Waarschijnlijk staat het segment niet goed open en moet u het blad even opscherpen. Dit doet u door enige tijd in zeer zachte materialen te zagen (bijvoorbeeld kalkzandsteen, ytong etc.). 2. Het tweede komt vaker voor. Een zaagblad heeft een draairichting meestal aangegeven door een pijl op het zaagblad. Als u deze draairichting niet aanhoudt zaagt u niet met “de scherpe kant van de diamanten maar met de rug.” Als u de pijl op het zaagblad niet meer kunt zien kunt u de draairichting ook zien aan het segment. Als u een segment goed bekijkt lijken er op het segment een soort “dikkopjes of komeetstaartjes” te zitten. Een bolletje met daarachter een staartje. U zaagt met het bolletje. Het bolletje moet in de richting wijzen waarin uw machine draait.

plaatsing diamant.png draairichting.png

2. Een zaagblad verbrandt c.q. er springen vonken af tijdens het zagen. De diamantsegmenten zijn te hard voor het te zagen materiaal. Het blad is niet geschikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u een asfalt blad (met binding van een hardere metaalsoort) in de beton zet. Om toch weer even te kunnen zagen kan het blad bijvoorbeeld in een blok kalkzandsteen (zacht materiaal) weer opscherpt worden. Als u bijvoorbeeld harde tegelsoorten zaagt kan het gebruik van extra dunne (al dan niet met turbo segment) zaagbladen nodig zijn. Doordat deze extra dun zijn hebben ze minder weerstand en worden daardoor minder heet en verbranden dus niet.

3. Een zaagblad verslijt enorm snel. De segmenten zijn erg snel versleten. De diamantsegmenten zijn te zacht voor het te zagen materiaal. Door de schurende werking van het zachtere materiaal slijt de binding erg snel en slijt deze harder dan de diamanten. Deze vallen vaak al uit de binding voordat ze zijn versleten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u een blad voor harde beton (binding van zachtere metaalsoort) in asfalt of Ytong zet.

4. Een zaagblad slingert erg tijdens het zagen. De kern of het lichaam is niet van uitstekende kwaliteit of wordt te heet en moet dus beter gekoeld worden. 5. Een zaagblad vertoont “undercutting”. Dit betekent dat de diamantsegmenten nog heel zijn maar het lichaam waaraan ze vast zitten erg dun wordt (soms breken segmenten af). Dit gebeurt veelal als men horizontaal zaagt. Men zaagt dan met de diamantsegmenten maar ondertussen schuurt het lichaam sterk over het te zagen materiaal en slijt harder dan het segment. Oplossing: diamantsegmenten op het lichaam plaatsen.

6. U hebt geen mooie zaagsnede. Neem een ander segment zaagblad bijvoorbeeld een tegelblad met een volle rand.

7. Het zagen met water is altijd beter. Extra koeling zorgt voor minder hitte en dus minder slijtage. Het slijpstof wordt optimaal afgevoerd. Daarnaast heeft gebruik van water het grote voordeel dat u nauwelijks tot geen stof meer heeft. Dit is ook de reden dat zaagtafels vaak met een waterbak uitgerust zijn zodat u stofvrij kunt zagen.

Alles samengevat:

Wat bepaald de prijs van een diamantzaagblad? • de kwaliteit van het “lichaam” • de kwaliteit van de diamant • de hoeveelheid diamanten • de kwaliteit van de binding • hoogte van het segment

Wat moet ik weten bij de keuze van mijn zaagblad. 1. Diameter zaagblad 2. Diameter asgat 3. Toepassing (wat wil men in hoofdzaak gaan zagen) 4. De gewenste kwaliteit