Is E10 benzine geschikt? Hoe kan ik problemen voorkomen? Wat is Alkylaat benzine? Onderstaande tekst geeft u uitleg op al deze vragen.

Uw machine start altijd en uw gezondheid is beschermd

Uiteraard kunt u in alle 4 takt motoren van Lumag en Loncin gewone normale Euro 95 Loodvrije benzine gebruiken en kunt u voor alle 2 takt motoren Euro Loodvrije benzine en tweetakt olie mengen maar....

Wist u dat na 1 uur grasmaaien met normale benzine de uitstoot van de giftige stof benzeen gelijk is aan ongeveer 100 uur grasmaaien met Aspen alkylaatbenzine? Aspen alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor u en uw omgeving, maar ook voor uw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt dat deze altijd start. U kunt Aspen alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer u uw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor u in het voorjaar weer probleemloos aan de slag kunt!

De voordelen op een rij:

  • - Uw motor start altijd
  • - Jarenlang houdbaar
  • - Vrijwel reukloos
  • - Minder onderhoud en een langere levensduur
  • - Uw gezondheid en het milieu optimaal beschermd
  • - Aspen bevat geen ethanol
  • - Kant en klaar in 1 Liter of 5 liter jerrycan

Is E10 benzine geschikt voor uw Lumag machines? 

Sinds 1 oktober 2019 is op de meeste tankstations Euro 95 benzine vervangen door E10. Dat leidt tot veel vragen bij gebruikers van benzine tuingereedschap. Kun je E10 gebruiken voor tuingereedschap met een tweetaktmotor (dus als deel van de mengsmering) of in viertaktmotoren?

Matom als importeur van Lumag machines adviseert het gebruik van alkylaat brandstof bij zowel 2-Takt als 4-Takt motoren.  

Naast de milieu- en gezondheidvoordelen speelt vooral de houdbaarheid een belangrijke rol. Het merk Aspen is al jaren marktleider in de Benelux en zorgt voor een probleemloos gebruik van uw benzinemotoren. Het is verkrijgbaar bij de meeste tuin- en parkmachine winkels en professionele gereedschap speciaalzaken. Ook andere merken alkylaat brandstof zijn uiteraard geschikt. 

Gebruik bij voorkeur geen E10 benzine. 

Afbeeldingsresultaat voor e10 benzine 

  

 rrrrrvvvvv

Dat komt door de agressieve bestanddelen van E10 en de houdbaarheid van dit type brandstof. De viertakt benzine Euro 95 en E10 zijn geen totaal verschillende brandstoffen. De getallen in Euro 95 en Euro 98 staan voor het octaangehalte. Ook E10 heeft een bepaald octaangetal van meestal 95 of 98. Lager dan dat bestaat in Nederland niet. De 10 in E10 heeft niets te maken met het octaangetal, maar staat voor 10% bio-ethanol. Euro 95 en Euro 98 bevatten maximaal 5% bio-ethanol. Bij het tankstation wordt dit ook wel aangeduid als E5. Veel (nieuwere) auto’s kunnen prima met E10 omgaan. Voor oudere auto’s, scooters en benzinetuingereedschap kan het hogere ethanolgehalte wel problemen opleveren.Het hogere percentage bio-ethanol moet ervoor zorgen dat o.a. auto’s minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten. 

E10 is agressiever dan Euro 95 en 98. 

De Ethanol in E10 is een agressieve stof die rubbers, pakkingen en kunststof en aluminium motoronderdelen aantast. Dat is dus (op langere termijn) niet goed voor de levensduur van de motor van je benzine trilplaat, hakselaar, rupsdumper etc. Ethanol kan ook water uit de lucht opnemen waardoor uiteindelijk het octaangetal van de brandstof daalt en er bovendien roest kan ontstaan in de motoronderdelen. Dat zijn allemaal dingen die je liever niet ziet wanneer je lang plezier wilt hebben van je benzine gereedschap.

E10 heeft een korte houdbaarheid. 

De meeste gebruikers van gereedschap met benzine motoren kennen het probleem. Je vult de tank van je machine bij vanuit een benzinekan met Euro 95. Maar de motor loopt slecht. Hij start slecht, stottert en dreigt continue uit te vallen. Er lijken echt problemen met de motor. En dan hoor je: gebruik eens verse benzine. Je verwijdert de “oude” benzine en wat blijkt de motor loopt weer prima. De houdbaarheid van benzine is beperkt. Daarom het advies de brandstoftank van je tuingereedschap leeg te maken voordat het gereedschap de winteropslag ingaat. Euro 95/98 en mengsmering zijn namelijk maximaal 3 maanden houdbaar.

Met E10 zul je de brandstoftank nog vaker moeten legen wanneer je het gereedschap niet gebruikt. Bij E10 kun je namelijk al naar 3 weken problemen krijgen. Het gaat “vergommen” en het wordt een stroperige substantie die de motor kan beschadigen maar zorgt zeker voor een “slecht lopende motor”.  

Daarom adviseren wij als Matom ook het gebruik van Alkylaat benzine. Alkylaat benzine zoals Aspen2 of Aspen4 zijn jaren houdbaar. Dus ook in de winterperiode kunt u uw machine probleemloos wegzetten.

Wanneer je benzine tuingereedschap probleemloos wilt blijven gebruiken en geen alkylaat benzine wil aanschaffen: 

Kies voor Euro 98 of een premium brandstof zoals BP Ultimate, Shell V-Power, Esso Synergy Supreme of Total Excellium. Deze brandstoffen hebben meestal een octaangetal van 95 of 98 en zijn ethanolvrij of hebben een maximaal ethanolgehalte van 5%. Check dit altijd voordat je tankt!

Was je niet op de hoogte van de verschillen en heb je de tank van je gereedschap per ongeluk vol getankt met E10? Inprincipe geen probleem. Houd vooral rekening met de kortere houdbaarheid. Wanneer je E10 getankt hebt en daarna weer de juiste brandstof gebruikt zul je er hoogstwaarschijnlijk niets van merken. Langdurig gebruik van E10 kan wel tot motorschade leiden.

De motor van uw machine of voertuig blijft schoon

Gewone benzine is een mengsel van een honderdtal stoffen die deels een negatieve invloed hebben op de werking van de motor. De motor vervuilt inwendig en door de korte houdbaarheid veroorzaakt het startproblemen. Aspen alkylaatbenzine bestaat slechts uit een tiental stoffen die zorgen voor een schonere motor.

Altijd starten door jarenlange houdbaarheid

Gewone benzine bederft snel. Tijdens dit proces, ’vergomming’ genaamd, scheiden de componenten zich van elkaar en verandert de originele samenstelling van de benzine waardoor de motor niet meer start. Dit is vooral een probleem voor machines en voertuigen die lange periodes niet gebruikt worden. Aspen is daarentegen jarenlang houdbaar zonder dat er vergomming optreedt. Machines en voertuigen op Aspen alkylaatbenzine kunnen maanden, of zelfs jaren gestald worden en starten altijd probleemloos. Dit is niet alleen makkelijk, maar scheelt ook kostbare onderhoudsbeurten!

Aspen bevat geen ethanol

Gewone benzine bevat tegenwoordig ruim 5 % ethanol. Voor auto’s levert dit vrijwel geen problemen op, maar voor machines kan de toevoeging van ethanol storingen geven: Ethanol bindt vocht, de benzine verzuurt hierdoor in de tank Verzuring veroorzaakt oxidatie van het brandstofsysteem Een aangetast brandstofsysteem geeft startproblemen Voorkom kostbare reparaties aan uw machine. Gebruik Aspen. Aspen bevat geen ethanol en dus kunt u altijd probleemloos uw machine starten!

Lange levensduur door minder koolafzetting

Tijdens het verbrandingsproces ontstaat koolafzetting op cilinder, zuiger en poorten. Hierdoor daalt geleidelijk de prestatie van de motor en ontstaan er uiteindelijk storingen. Omdat Aspen schoner is veroorzaakt het heel weinig koolafzetting. Uw motor blijft dus schoner, waardoor de levensduur verlengd wordt en deze veel langer de originele prestaties levert.

Meer vermogen door betere verbranding

Mede door de aanwezigheid van niet-essentiële componenten verbrandt gewone benzine niet volledig. Dit betekent dat de cilinderinhoud niet helemaal wordt benut voor het leveren van vermogen. Aspen verbrandt vrijwel volledig. En een betere verbranding betekent dat uw motor soepeler loopt en meer vermogen heeft!

Wat zijn de voordelen van Aspen alkylaatbenzine?

Voord3.jpg vvvvvvv

Met Aspen wordt de uitstoot van een benzinemotor 99% schoner. Dit is beter voor uw gezondheid, uw motor en ons milieu. Daarnaast is Aspen ook eenvoudig in het gebruik. U hoeft niet meer naar de benzinepomp, niet meer zelf te mengen met olie en Aspen is jarenlang houdbaar, waardoor u altijd de beste benzine op voorraad heeft! Kant en klaar in een 5L jerrycan met vulhulp.

Aspen is 99% schoner dan gewone benzine

Voord1.jpg vvvvvvv In vergelijking met auto’s stoten kleine verbrandingsmotoren zoals die van kettingzagen, grasmaaiers en bromfietsen relatief veel onverbrande benzine uit. Dit komt doordat ze vaak eenvoudiger en goedkoper geconstrueerd zijn. Gewone benzine bevat schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen en aromaten. Benzeen is kankerverwekkend. Het is daarom belangrijk blootstelling hieraan zoveel mogelijk te voorkomen. Aspen alkylaatbenzine bevat vrijwel geen van deze schadelijke stoffen omdat het op een speciale wijze geraffineerd is. En wat er niet in gaat, komt er ook niet uit! Een vergelijking tussen een kettingzaag op gewone benzine en een kettingzaag op Aspen alkylaatbenzine: Een kettingzaag op gewone benzine stoot evenveel benzeen uit als 57 auto’s.

Twee kettingzagen op Aspen alkylaatbenzine stoten slechts evenveel benzeen uit als 1 auto op gewone benzine.  Voord2.jpg

Uitleg: Gegevens komen van testen met een moderne motorzaag. Voor de auto geldt 0,1 gram HC/km uitstoot op een snelheid van 50 km/u.

Uw gezondheid staat voorop

Veel mensen hebben in het verleden ernstige gezondheidsschade opgelopen doordat zij dagelijks in aanraking kwamen met schadelijke stoffen. Soms door onwetendheid en soms omdat er geen alternatief voorhanden was. Zij hadden geen keuze. U wel.

Aspen beperkt de blootstelling aan schadelijke stoffen

U ademt uitlaatgassen in. Bij het werk met een kettingzaag, doorslijper, achter uw grasmaaier of tijdens een uitje naar een indoor karting. Er zijn veel toepassingen van machines en voertuigen waarbij uitlaatgassen worden ingeademd. In de uitlaatgassen van gewone benzine zitten schadelijke stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Door lichamelijke inspanning wordt deze opname nog eens versneld. Op korte termijn kan dit klachten veroorzaken zoals irritaties van neus, ogen, longen, hoofdpijn en duizeligheid. Op lange termijn kan het lijden tot chronische zenuwaandoeningen en zelfs kanker. Daarom is Aspen alkylaatbenzine ontwikkeld: vrijwel vrij van schadelijke stoffen. Om uw gezondheid te beschermen.

Aspen bevat vrijwel geen schadelijke stoffen

In gewone benzine zitten schadelijke stoffen zoals benzeen, olefinen en aromaten. Aspen alkylaatbenzine bevat vrijwel geen van deze schadelijke stoffen en is daarom 99% schoner dan gewone benzine.

Invloed van schadelijke stoffen op uw gezondheid

Benzeen: Veroorzaakt de kankersoort leukemie en wordt beschouwd als de stof die, in benzine en uitlaatgassen, het meest gevaarlijk voor de gezondheid is. Hoopt zich op in alle levende organismen.

Aromaten: Kan onder andere chronische zenuwschade veroorzaken. Draagt bij tot ozon aan de grond. Hoopt zich op in alle levende organismen.

Olefinen: Reageren in het lichaam en vormen stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Zijn hoogreactief en dragen bij tot hoge gehaltes ozon aan de grond.

Ozon aan de grond: Een zeer agressief en giftig gas, dat leidt tot verminderde longfunctie, hoesten, pijn op de borst en ademnood.

De schadelijke stoffen in gewone benzine worden ook tijdens het tanken via brandstofdampen ingeademd. En bij direct contact van benzine op de huid is de opname van schadelijke stoffen nog sneller. Tank daarom veilig met de Fillpartner Autofiller voor de Aspen 5L jerrycan.

Waar verkrijgbaar?

Aspen of andere merken alkylaat benzine zijn verkijgbaar bij alle professionele Tuin- en Parkwinkels of professionele groothandels in gereedschappen.